Κοινωφελής Εργασία – Φωτογραφικό Υλικό
23, 2012
03/12/2012 – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Δημιουργία Μητρώου Συνεργατών (Κωδ. Προσκλ: 3ΑΡΓ/ΟΠΣ 375633)
2, 2012

– 25/12/2012 – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960, τρεις από τις τέσσερις αδελφές Μιραμπάλ δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του δικτάτορα Τρουχίγιο στον Άγιο Δομίνικο. Από το 1981, αυτή η ημερομηνία καθιερώθηκε από οργανώσεις για την ισότητα, την κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών ως φόρος τιμής στις αδελφές, ενώ το 1999 ανακηρύχθηκε από τη γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, έως 70% των γυναικών βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία από άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους – στις περισσότερες περιπτώσεις η βία ασκείται από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή κάποιον γνωστό. Στις ηλικίες 15-44 ετών, οι πράξεις βίας προκαλούν περισσότερους θανάτους και αναπηρία από ό,τι ο καρκίνος, η ελονοσία, τα τροχαία ατυχήματα και ο πόλεμος, όλα μαζί.

“Ήμασταν τόπος κανενός και όποιος μας ήθελε τοποθετούσε μια σημαία στο σώμα μας….”. Αυτή την ποιητική έκφραση,  χρησιμοποίησε μια γυναίκα θύμα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από το σύντροφό της, σε μια συνεδρία ομαδικής ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας.

Η φράση, συμπυκνώνει μέσα από τη μεταφορά, τη νοητική κατάσταση του θύματος μακροχρόνιων κακοποιητικών σχέσεων-ένα νου απογυμνωμένο από τις λειτουργίες της σκέψης, χωρίς σκοπό, σε σύγχυση, στοιχειωμένο από αμφιβολίες και ενοχές, συνεχώς να αγωνίζεται με αισθήματα ανασφάλειας και συναισθηματικής αστάθειας.

Στη βίαιη σχέση, η σωματική δύναμη προκαλεί ενα φόβο εκμηδένισης, όπου αδειάζει το νου από τις γνωστικές και συναισθηματικές του ικανότητες-υπάρχει μόνο το σώμα..

Οι πληγές, τα σπασμένα οστά, οι μώλωπες, αποτελούν μονάχα την επιφανειακή έκφραση της βλάβης που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες γυναίκες. Η αίσθηση της αδυναμίας, ο φόβος της αποτυχίας, τα συναισθήματα ενοχής και δυσαρέσκειας, παρατεταμένα σε διάρκεια, προκαλούν μια βαθύτερη βλάβη. Αποτελούν δηλαδή εμπειρίες απελπισίας που συνδέονται με σωματικούς ή ψυχικούς πόνους, απόγνωση σε σχέση με γονεϊκές ανεπάρκειες, βαθιές καταθλίψεις που συνδέονται με οδυνηρά βιώματα, ή με την ανικανότητά τους ν’ αντλήσουν ευχαρίστηση, να βρουν ικανοποίηση. Τραυματικές εμπειρίες λοιπόν, όπου σε κλινικό επίπεδο, επισημαίνουν κοινά χαρακτηριστικά με τις μετατραυματικές διαταραχές.

Εξάλλου έχει ιδιαίτερα τονιστεί, πως το τραύμα αποκτά αυτή την παθογόνο συνέπεια, δηλαδή γίνεται δύσκολα επεξεργάσιμο, εφόσον συνδέεται με προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, που δυστυχώς, επιβεβαιώνεται από τις στατιστικές καταγραφής βίας, καθώς συναντάμε αυτή την επαναληψημότητα.

Στο άρθρο της Μισέλ Μπασελέ πρώην Προέδρου της Χιλής και επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ «UN Women», με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, τονίζεται  ότι το φαινόμενο της βίας έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας.

Έξι στις 10 γυναίκες θα υποστούν σωματική ή και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πάνω από 60 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται σε παιδική ηλικία, ενώ περίπου 100-140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια κορίτσια “δεν υπάρχουν” λόγω της προγεννητικής επιλογής φύλου και της προτίμησης προς τους γιους. Περισσότερες από 600 000 γυναίκες και κορίτσια διακινούνται κάθε χρόνο με κύριο σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Σήμερα, καθώς οι κοινωνίες γίνονται περισσότερο δίκαιες, δημοκρατικές και ισόνομες, αυξάνεται η πεποίθηση ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε αποδεκτή. Η βία κατά των γυναικών, αναγνωρίζεται και καταδικάζεται όλο και περισσότερο γι’ αυτό που ακριβώς είναι: παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απειλή για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια και ένα μεγάλο βάρος για τις εθνικές οικονομίες.

Άλλωστε, είναι ήδη  125 οι  χώρες που έχουν νόμους οι οποίοι τιμωρούν την ενδοοικογενειακή βία και αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα  της τελευταίας δεκαετίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζει τη σεξουαλική βία ως σκόπιμη πολεμική τακτική. Με τη σημαντική πρόοδο του διεθνούς δικαίου έχει γίνει, για πρώτη φορά δυνατή η δίωξη των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον πόλεμο.

Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι απέχουμε πολύ από το να γίνει πραγματικότητα η ζωή χωρίς διακρίσεις και βία. 603 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται έγκλημα. Η σεξουαλική βία αυξάνεται ανεξέλεγκτα τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό συγκρούσεων. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών δολοφονούνται.
Αν και η βία κατά των γυναικών παραμένει μία από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ένα από τα εγκλήματα που διώκονται ελάχιστα. Παρά το γεγονός ότι  τα Συντάγματα 139 χωρών εγγυώνται την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, πολύ συχνά οι γυναίκες  δεν απολαμβάνουν τη  δικαιοσύνη και την προστασία από τη βία. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη γνώσης, αλλά μάλλον στην έλλειψη επένδυσης και πολιτικής βούλησης για την κάλυψη των αναγκών των γυναικών και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.»

 

Νατάσα Αλεξοπούλου

Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Συνεργάτης «ΑΡΩΓΗΣ ΑΜΚΕ»

 

 

Τεράστιες οι διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών

Γυναικοκτονία – η δολοφονία γυναικών επειδή είναι γυναίκες
*
Στις ΗΠΑ, ένα τρίτο των γυναικών που δολοφονούνται κάθε χρόνο δολοφονούνται από τον σύντροφό τους
* Στη Ν. Αφρική, μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε 6 ώρες από τον σύντροφό της
* Στην Ινδία, το 2007, κάθε μέρα δολοφονούνταν 22 γυναίκες για λόγους που σχετίζονταν με την προίκα
* Εμπόριο γυναικών
* Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 80% των 800.000 ατόμων που εκτιμάται ότι πέφτουν θύματα δουλεμπορίου κάθε χρόνο – στην πλειοψηφία τους (79%) πωλούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση

Τραυματικές πρακτικές
*
Περίπου 100-140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων – κάθε χρόνο στην Αφρική περισσότερα από 3 εκ. κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν την πρακτική αυτή
* Περισσότερα από 60 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως είναι παιδιά-νύφες, που παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών, κυρίως στη Νότια Ασία (31,1 εκατομμύρια) και την Αφρική κάτω από τη Σαχάρα (14,1 εκατομμύρια)

Σεξουαλική βία κατά γυναικών και κοριτσιών
*
Εκτιμάται ότι, μόνο το 2002, 150 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 υπέστησαν κάποια μορφή σεξουαλικής βίας
* Μία στις 4 γυναίκες υφίστανται σωματική και/ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα αποβολής, γέννησης νεκρού βρέφους και έκτρωσης. Έως 53% των γυναικών που κακοποιούνται σωματικά από τον σύντροφό τους δέχονται κλωτσιά ή σπρώξιμο στην κοιλιά.
* Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, κάθε 15 δευτερόλεπτα μία γυναίκα δέχεται σεξουαλική επίθεση 
* Στο Εκουαδόρ, οι έφηβες που αναφέρουν σεξουαλική βία στο σχολείο, στο 37% των περιπτώσεων δηλώνουν κάποιον καθηγητή ως τον αυτουργό

Ο βιασμός ως πολεμική μέθοδος
*
Περίπου 250.000-500.000 γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν το 1994 στη γενοκτονία στη Ρουάντα
* Στην ανατολική Δημοκρατία του Κογκό, τουλάχιστον 200.000 περιστατικά σεξουαλικής βίας, που αφορούσαν κυρίως γυναίκες και κορίτσια, έχουν τεκμηριωθεί από το 1996, αν και οι πραγματικοί αριθμοί θεωρούνται πολύ υψηλότεροι

Κόστος της βίας κατά των γυναικών
*
Η οικιακή βία μόνο κοστίζει περίπου 1,16 δις δολάρια στον Καναδά και 5,8 δις δολάρια στις ΗΠΑ. Στην Αυστραλία, η βία κατά των γυναικών και των παιδιών εκτιμάται ότι κοστίζει 11,38 δις δολάρια το χρόνο

Σεξουαλική παρενόχληση
*
Μεταξύ 40-50% των γυναικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υφίστανται διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους
* Στις ΗΠΑ, 83% των κοριτσιών ηλικίας 12-16 ετών υφίστανται κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στα δημόσια σχολεία

Πηγή:
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

ΓΡΑΜΜΗ SOS

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων υλοποιεί Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

Η τηλεφωνική γραμμή SOS αποτελεί μια μορφή υπηρεσίας με ιδιαίτερη αποστολή την παροχή άμεσης βοήθειας σε έκτακτα και με επείγοντα χαρακτήρα περιστατικά βίας, την παροχή πληροφόρησης (πώς και πού να απευθυνθεί μια γυναίκα κατά την κρίση) ή/και άμεσης τηλεφωνικής υποστήριξης σε 24ωρη βάση / 365 ημέρες το χρόνο.

Συμβουλευτική Υποστήριξη Γυναικών από την «ΑΡΩΓΗ ΑΜΚΕ»

 

 

Η «ΑΡΩΓΗ ΑΜΚΕ» στα πλαίσια της υλοποίησης σχεδίου δράσης  με τίτλο «Καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην οικογένεια και των βίαιων εξαναγκασμών στο χώρο εργασίας», πραγματοποιεί πρόγραμμα εξατομικευμένης συμβουλευτικής παρέμβασης στο οποίο 15 γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν εξειδικευμένη ενημέρωση και υποστήριξη από ειδικό επιστήμονα και συγκεκριμένα  Κλινικό Ψυχολόγο. Τα θέματα τα οποία θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συναντήσεων θα σχετίζονται με τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, σχέσεις γονέων παιδιών, ζητήματα που προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον, προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας των γυναικών, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω οικονομικής κρίσης, κ.α.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά, στα τηλέφωνα της «ΑΡΩΓΗΣ»: 26210-36350 από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 15:00, ή να παίρνουν πληροφορίες στη διεύθυνση: Μιαούλη 3, 4ος όροφος, στον Πύργο, τις ίδιες ημέρες και ώρες.

[mc4wp_form id="5316"]